Saturday, January 12, 2008

Colombia anno 2008

Ingrid Betancourt - Je moet al een tijdje op Mars hebben gezeten als deze naam je niets zegt!! Ontvoerd in februari 2002 en tot op heden wordt zij nog steeds vast gehouden door het FARC.

Die organisatie haalt de laatste tijd meer en meer het nieuws daar ze gijzelaars laten gaan - deze mensen werden op een dag uit hun dagelijkse leventje getrokken en werden/worden vastgehouden in Colombiaanse oerwouden in primitieve omstandigheden. Eén van de belangrijke inkomsten van het FARC zijn de losgelden die ze van de families eisen in ruil voor hun vrijlating.

Zo was er onlangs een reportage op Canvas over het FARC. De juiste namen van de personen kan ik me niet meer herinneren, maar men liet een jongeman aan het woord wiens vader vermoord was door de organisatie en wiens moeder en jongste broer (dacht ik) nog vastgehouden werden! Ondertussen leeft hij samen met zijn overige 2 broers in het appartement waaruit ze jaren geleden ontvoerd zijn geweest. Ze kunnen niet veel anders doen dat hopen dat ze hun moeder en broer ooit nog terug zien..

Eén van de onlangs vrijgelaten gijzelaars had tijdens haar gevangenschap een relatie met een FARC-rebel en samen hebben ze een zoontje gekregen. Toen het kind 8 maanden oud was is het bij zijn ouders weggehaald. Het kind is nu 4 jaar en moeder en zoon zouden al een eerste contact hebben gehad (weliswaar onder begeleiding).

Tot voor enkele weken kwam het FARC maar sporadisch in het nieuws - tot die bewuste video-opname van Ingrid Betancourt. Sindsdien gaat er geen week voorbij of het FARC komt in het nieuws.. En het enige dat we kunnen doen is mee afwachten!

No comments: